Брандинг

За много хора брандинг и маркетинг е едно и също и не правят разлика. Всъщност са две категории, но и свързани - не могат една без друга.  На пазара има много марки, често сме привърженици на определена марка, а когато отидем в магазина нашето решение кое да предпочитем от два или повече продукта става на подсъзнателно ниво. Няма да забравя когато моята племеничка на 8 години навсякъде където забележеше реклама на  работното ми място казва на леля хотела. Още преди да е прочела рекламата и името тя го разпознава само по логото и цветовете. 

 

Брандът е важен за всяка компания. Цветове, лого, послание, визия всички те добре комбинирани се позиционират в съзнанието на потребителите.  Но брандът не е само цветове и лого. Брандът е цялото преживяване, ангажираност на потребителя с Вас, Вашата компания. 

 

Всеки ден вашата марка живее, обвързва се с вашите потребители:

 

  • Изображенията, които използвате
  • Посланията, които публикувате на вашия уебсайт или фейсбук страница
  • Начинът, по който вашите служители комуникират с клиентите
  • Мнението на клиентите за Вас и конкурентите

 

Брандингът е съществен не само за продукти, но и за услугите. Помага ви да сте по-разпознаваеми и отличителни на пазара. Бранд стратегията ще ви помогне продуктът да живее по-дълго и да се позиционира в съзнанието на потенциални и бъдещи клиенти. 

 

Брандът е повече от лого, име или слоган. Брандът е цялото преживяване, целият процес на компанията, продукта и услугите  с вашите клиенти.

 

Бранд стратегията определя какво предстои, обещнието, което гарантирате. Да, всичко това включва лого, слоган, цветове, но това е само криейтива, който изразява бранда, марката ви. Но всъщност вашия бранд живее в ежедневната връзка, която изграждате с вашия пазар:

 

  • Снимките, които използвате
  • Съобщенията, които  публикувате на вашия уеб сайт, офети и кампании
  • Начинът, комуникацията, която вашите служители водят с клиентите
  • Мнението на клиентите за Вас и вашите конкуренти

 

Разгледайте големи брандове като Кока Кола, А1, Макдонладс. Със сигурност знаете кой бранд какво представлява. Представете си, че се състезавате срещу един подобен бранд. Ако искате да „хванете“ добър пазарен дял трябва да започнете и планирате силна бранд стратегия.

 

И още един пример. В магазина има 2 вида телевизори - Самсунг и друг, който не познавате. Имат малка разлика в цената. Кой ще предпочитате и на кой ще се доверите. Да, на този за, който сте чували и гледали реклами. Въпреки, че другия телевизор може по нищо да не отсъпва на Самсунг.

 

Успешният бранд също създава „бранд стойността“- сумата, която клиентите ви са готови да платят само, защото е вашия бранд. Генерираните приходи правят „бранд стойността“ на компанията ви по-ценна и по-устойчива в дългосрочен план.